Nu sunt nici primul și sper că nici ultimul, care se întreabă pentru cine guvernează domnul Vasile Florin Cîțu.
În ultimul timp am rămas interzis de cât de luminate și de habarniste sunt mințile care populează și întunericește Palatul Victoria. Proaspătul ministru de la Finanțe nu are habar de cât este salariul minim, premierul nu știe cât costă o pâine, răspunsul încercat de premier a fost o încercare șmecherească de a masca neștiința, în situația în care la români pâinea este un indicator important.
Mai nou, după liberalizarea energiei electrice, a început deja să bată crunt vântul sărăciei, un val de facturi imposibile, după așa zisele regularizări, s-a abătut violent peste viețile noastre cum nu am putut să gândesc că s-ar putea întâmpla, facturi de mii de lei, chiar am văzut una de 20 de mii și ceva de lei. Tot mai multe persoane se plâng la cine se mai apleacă să-i asculte, deja am auzit eu de câteva sute, umblă vorba prin târg că sunt mii de oameni și acum înțeleg graba cîțească cu care Guvernul a adoptat joi 5 august, „Ordonanța de Urgență privind abrogarea art. 72 alin. (1) al Ordonanței de urgență nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și a altor acte normative”. Acum se vede în toată grozăvia faptelor lor și nu mă feresc să afirm că practic este genocidul domnului Vasile Florin Cîțu asupra propriului popor. Și nu pot să nu dau exemplu dat de către stația de televiziune Realitatea plus, cu familia de pensionari din sectorul 3, care stau la casă, care au primit, în urma celebrei deja regularizare, factura de 9 mii și cinci sute de lei și s-au dus s-o plătească crezând că e de 950 de lei (chiar dacă niciodată facturile primite până luna asta nu au depășit 300 de lei, ar fi plătit), doar că la casierie au aflat că de fapt factura e de 9 mii de lei. Emblematic pentru pensionarii acestei țări este faptul că dacă firma respectivă care a emis factura ar fi scris cu un zero mai puțin, chiar dacă era o sumă enormă și ne concordă, oamenii ar fi plătit. E cumplit, pentru că pe lângă că au mărit prețul per kilowatt mai și fură. Și la acest furt premierul este complice, atât pentru faptul că a dat ordonanța de mai sus, a permis liberalizarea energiei electrice și a gazelor în plină criză energetică și în pragul unei crize economice de mari proporții. Bașca că este mai catolic decât papa și vrem deja să închidem termocentralele pe cărbune, vând numai anul trecut Germania a obținut să folosească această sursă de energie electrică până în anul 2038, ceea ce i-a permis să dea în folosință termocentrala Datteln-4, care produce 1,4 Megawați.
Ce să mai zicem de Polonia? În prezent, Polonia este cel mai mare producător de energie din cărbune din UE, unde peste 100.000 de persoane lucrează în sectorul cărbunelui. Polonia este ţara în care 90% din energia electrică este produsă în termocentrale pe cărbune lignit. Iar termocentrală de la Belchatow, are o capacitate de aproape 5.300 de Megawaţi, și este considerată ca făcând parte în primele trei centrale de acest fel din lume.Totodată polonezi încă nu au liberalizat energia electrică. Uite că la ei se poate.
La noi, centralele pe cărbune au ajuns găuri negre în bugetul țării și guvernanții dau vina pe faptul că aceste unității sunt obligate să cumpere certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Și de exemplu, când prețurile au sărit și termocentralele pot vinde cu profit, Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu a putut să producă energie electrică pentru că nu a avut cărbune. Asta din cauză că guvernul lui Cîțu a uitat să dea o hotărâre de guvern de expropiere (lignitul se exploatează la suprafață) și nu a exista front de lucru pentru mineri. Când au avut cărbune, celor de la CEO nu le-a funcționat grupurile. De exemplu la Rovinari, din cele trei grupuri unul nu a mers pentru că nu a avut cărbune, unul s-a defectat, iar celălalt a fost afectat de furtună. Cauzele acestor disfuncționalități nu sunt greu de găsit, trebuie doar puțintică voință cetățenească.
Prima cauză este conducerea administrativă, incompetentă și servilă. Această conducere a fost numită, ați ghicit, de dl Dan Vîlceanu.
A doua cauză este cea mai importantă, foarte gravă și penală, societățile care căpușează de ani buni aceste unități energetice, printre care, la loc de frunte este societatea Trefo. Ziarul Adevărul a scris că firma Trefo, administrată de mama domnului ministru de la Finanțe, a obținut, recent, un contract în valoare de aproximativ un milion de dolari cu Complexul Energetic Oltenia (CEO, pentru a livra tablă groasă și tablă aliată. Ce ziceți, ghiciți de unde a avut bani CEO? Da, de la guvern. Încălcând toate normele europene, pe 31 martie, prin Ordonanța de Urgență nr. 21 din 31 martie 2021, Guvernul României a decis să acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro. Prietenul la nevoie se cunoaște, nu?
Știți cum fac bani firmele de genul Trefo? Vă dau exemplu cum s-a procedat la Călărași, Combinatul Siderurgic (Siderca) a avut peste 600 de mii de tone de utilaje, și au fost vândute ca fier vechi și câteva sute de benzi pentru transport cărbune sau minereu. De exemplu venea firma Trefo și vorbea cu firmele care cumpărase o parte din combinat ca fier vechi să-i pregătească una dintre cele cinci macarale uriaşe din portul combinatului. Adică se demonta, se vopseau componentele, se ambala și se trimitea ca utilaj nou, acolo unde i-a indicat firma Trefo. Îmi aduc aminte cum se vopseau benzile de cauciuc cu gudron și se vindeau ca noi. Tot GMP-ul (Gospodăria de materii prime) s-a vândut ca utilaje noi termocentralelor pe cărbune și minelor. De la uriașele Mașini de Scos cu Roată și până la dulapurile electrice și de automatizare. Mare jaf.
Revin la ce mă doare, la faptul că liberalizare energiei electrice și a gazului, va provoca înzecit mai mult rău decât pandemia cu corona virusul. Mulți pensionari vor renunța la medicamente, la alimente și /sau la căldură pe timp de iarnă și ce este de făcut? La prima vedere am crezut că renunțarea la TVA pe o perioadă dată este o soluție, dar mi-am dat seama că statul sărăcește în timp ce băieții deștepți se îmbogățesc pe spatele nostru, cum nici acordarea de subvenții nu face decât ca statul să bage banii în buzunarul acestor băieți. E clar, nici asta nu este o soluție cușer.
Deși premierul susține în gura mare că nu plafonează prețurile la energie, știu că există o lege care îi permite în momente de criză și instabilitate, economică sau politică, guvernul poate să înghețe prețul la lucrurile de bază timp de șase luni, apoi poate continua din trei în trei luni până când se rezolvă criza. Și de ce tot insistă premierul cu declarația că nu plafonează prețul energiei când obiectivul fiecărui guvern este bunăstarea românilor și nu abstracțiuni de genul reformă, liberalizare de orice fel, etc. Atunci, dacă tot nu sunt fericit, nu este cazul să-l întreb pe domnul Vasile Florin Cîțu pentru cine guvernează?
Caricatura a fost preluată de pe site-ul ironic.ro