Inițiativa, care se pregătește de ceva timp, vine înainte de vizita de vineri în Marea Britanie a cancelarului german, Angela Merkel, în cursul căreia se va întâlni cu premierul și regina.
Nu se putea nimeri o dată mai bună pentru a anunța acest acord adică chiar a doua zi după ce Anglia a eliminat Germania din campionatele europene de fotbal, bineînțeles că a fost o simplă întâmplare, neștiute sunt căile domnului.
Acordul reflectă dorința puternică a Germaniei de a menține relații strânse cu Marea Britanie, în ciuda dezamăgirii sale față de Brexit. Cele două părți au convenit să stabilească un nou dialog strategic care să implice miniștrii de externe și directorii politici din ambele țări care se vor întâlni o dată pe an într-un summit bilateral specific.
Acest acord este primul dintre cele trei acorduri bilaterale pe care Regatul Unit intenționează să le încheie cu cei mai mari parteneri europeni, care includ pe lângă Germania pe Franța și Italia.
Declarația comună, care este inevitabil un compromis elaborat asupra pozițiilor celor două țări, arată că Marea Britanie nu dorește să se separe de principalii săi parteneri europeni în domeniul apărării și politicii externe, chiar dacă a refuzat ferm să negocieze o cooperare externă și de apărare. Adevărul este că există mari presiuni din partea Washingtonului pentru ca Regatul Unit să nu devină cumva o forță de perturbare în interiorul UE, obligând practic pe britanici la o colaborare măcar cu cele mai puternice state europene.
Germania, la rândul său, speră că acordul va putea constitui un element fundamental pentru asigurarea unei cooperări mai puternice în domeniul apărării și al politicii externe pe termen lung. Totodată Germania a promis că va menține transparența deplină cu UE cu privire la relațiile sale cu Marea Britanie.
În ceea ce privește apărarea, declarația celor două: „NATO este piatra de temelie a securității euroatlantice. Rămâne baza apărării noastre colective. Recunoaștem importanța unei contribuții europene mai puternice și mai capabile la aceasta. Rămânem dedicați împreună cooperării NATO cu UE. ”
Declarația reflectă, de asemenea, sprijinul Angelei Merkel pentru redeschiderea unui dialog eficient: „Ne-am angajat să purtăm un dialog constructiv cu Rusia prin canale adecvate pentru a ne clarifica așteptările și a discuta ideile noastre pentru soluții concrete”.
În ceea ce privește China și Indo-Pacificul, documentul recunoaște influența crescândă a Chinei, dar promite să forțeze respectarea de către China a angajamentele sale internaționale, în special ceea ce privește drepturile omului. Alte domenii de cooperare enumerate includ Turcia, Ucraina și Africa.
Ministerul de Externe afirmă, de asemenea, în declarație că sprijină cererea Germaniei de a deveni membru permanent al consiliului de securitate al ONU, care are în prezent cinci puteri.