Mă bucur tare mult că trăiesc în România. Avem o țară binecuvântată și foarte zglobie, unde premierul ne face fericiți, dimineața, la prânz ți seara și mai avem și un președinte care ne face să râdem subțire. Intelectual.
Așa că știind că domnul Iohanis urma să se plimbe cu barca Parcul Natural Comana din județul Giurgiu, ca să ne atragă atenția asupra importanței acestor zone naturale protejate. A fost necesară această precizare, altfel am fi rămas cu impresia că doar Cîțu este foarte bine protejat.
Mi-am cumpărat dis de dimineață două peturi cu bere și o pungă de semințe de bostan și am așteptat ca președintele nostru drag să se pronunțe.
Am să redau câteva fragmente în ordinea cum am reușit să le salvez, dar am și înregistrarea video pentru cei mai scrupuloși din fire:
„Da, PNRR-ul nostru ştim, am ştiut de la început ca nu este perfect, am spus de acum câteva luni ca este foarte bine ca s-a depus, ca întrebările Comisiei se discuta, se căuta soluţii, se schimba anumite parti din Plan. Da, aşa este, nici mie nu mi s-a părut un plan perfect, dar in timpul scurt pe care l-am avut la dispoziţie, Planul a fost elaborat si este totuşi un plan rezonabil si va primi orice răspuns orice întrebare a Comisiei. Daca sunt proiecte care nu sunt eligibile, ele se scot din Plan, asta este, nu e foarte complicat”, nu pot să înțeleg nici în ruptul capului dacă guvernul Orban a întocmit un PNRR remarcabil și necesar României, conform celor spuse de curând de Rareș Bogdan și un ministru al Fondurilor Europene performant în persoana domnului Ioan Marcel Boloș, cum a reușit premierul Cîțu să dea cu oiștea PNRR-ului în zidul Comisei Europene, de am ajuns ca țară de râsul curcilor? Și de ce nu decontează această reușită?
„Vom avea PNRR, va fi finanţat, probabil unele proiecte vor fi scoase, dar de abia atunci începe greul, fiindcă aceste proiecte trebuie implementate, trebuie realizate si într-un timp foarte scurt”, nu vă fie frică domnule președinte, salvarea va veni de la Uniunea Salvați România. Nu are Comisia Europeană atâţia bani la câte proiecte de cum să implementăm fonduri europene pot face specialiștii USR într-o lună, două.
„Să ne amintim cum a apărut această coaliţie şi cum s-au poziţionat unii faţă de alţii, cei care sunt acum împreună. Am avut la sfârşitul anului trecut campanie electorală şi aproape s-au duelat în public. Vă daţi seama că o astfel de coaliţie are nevoie de timp până când se rodează, până când mecanismele funcţionează foarte bine. Şi având în vedere de unde am pornit, pot să spun, da, coaliţia funcţionează, dar nu funcţionează perfect”, mai ales că domnia voastră ați avut grijă ca liderul liberal, Ludovic Orban să nu poate negocia din scaunul premierului, astfel a rămas singur și a ieși ce a ieșit.
„Mai sunt multe lucruri care nu funcţionează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desfiinţată, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei – nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt şi eu nemulţumit de aceste lucru. Sunt şi alte, şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută, deci mai este mult de lucru, dar această formulă sunt convins că poate să funcţioneze”, vă înțeleg că stați liniștiți, atâta timp cât ministrul justiției nu vă scoate de la butoanele DNA. Adică atâta timp cât sunteți la comanda DNA, vă doare în brișcă de mersul justiției prin lume.
„Eu nu am astfel de semnale şi pot să vă spun că pun astfel de declaraţii pe seama ascuţirii luptei de tip campanie electorală, dacă aveam semnale că există aşa ceva, aş fi intervenit de mult. (…) O competiţie politică întotdeauna îi face pe cei implicaţi să caute explicaţii senzaţionale şi cam aşa putem să interpretăm. Mai mult nu e”. Zău? Adică președinția nu are niciun amestec în demersul făcut de DNA de al plasa pe senatorul liberal Eugen Pîrvulescu sub control judiciar?
„Cum se desfăşoară campania în partid este treaba partidului şi chiar dacă aş avea o opinie, nu aş spune-o public. (…) Când apar mai mulţi competitori, apare competiţia tip campanie electorală, nu s-au depus încă moţiunile (…) , dacă vom avea 1, 2, 3, 4 competitori, vom vedea. E treaba partidului cum gestionează campania internă, cum îşi organizează Congresul şi cum votează. Chiar dacă teoretic ar fi mai bine ca această competiţie să nu facă valuri în afară, ea face, pentru că sunt oameni foarte cunoscuţi şi foarte vizibili. (…) O astfel de competiţie nu se poate desfăşura în spatele uşilor închise că atunci ne-am întreba ce se întâmplă. Aşa este o competiţie, cu fisura partidului e o poveste veche. Şi când am candidat eu s-a spus la fel… dimpotrivă, am dus două partide împreună şi lucrurile au mers mai departe. Nu e un argument pentru a inhiba un alt competitor„, ba tocmai asta e buba domnule președinte, deocamdată competiția se desfășoară ocult și cu multe amenințări.
„Nu îi putem constrânge pe oameni să facă lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înţeleg„, mai dacă cel care trebuie să convingă poporul să se vaccineze, în cazul nostru premierul și-a atins pragul de incompetență încă pe când era ministrul finanțelor.
„Cred că e important să lucrăm pe conştientizare. Nu îi putem constrânge pe oameni să facă lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înţeleg. Trebuie să îmbunătăţim campania de vaccinare. Pandemia nu s-a terminat. Spun românilor să se vaccineze, este foarte important să prevenim un nou val, să prevenim răspândirea acestui virus”, cam greoi spus, dar să știți un lucru Herr Prasident, pentru a convinge mase largi nu trebuie lucrat „pe conştientizare”, ci la subconştient. Nu dezvolt, dar puteți întreba pe experții de lângă dvs.
„Dacă vorbim de reducerea emisiilor de dioxid de carbon, înţelegem de ce e nevoie de pădure. Pădurea absoarbe dioxid de carbon, avem nevoie de astfel zone cât mai extinse. (….) Astfel de lucruri trebuie luate foarte în serios. Aceste chestiuni nu ţin de ambiţii politice, ţin de viaţa noastră, ne dorim un mediu plăcut bun şi pentru generaţiile care vin. Să nu consumăm noi toate resursele şi să lăsăm fără terenuri agricole fertile, e nevoie de implicare, de politică pro natură, pro mediu”, în sfârșit, s-a dumirit și domnul profesor de fizică ce face pădurea cu dioxidul de carbon. Așa e, îl face oxigen!!! Adică d-ăsta băgăm în gură și plămâni ca să trăim…
Să nu-ți vină să te oftici?
Pic