DIN STRĂFUNDUL ADUCERII AMINTE SAU CUM A DISPĂRUT PNȚ
Vă mai aduceți aminte de lunetistul Ciorbea și cum își flutura el în vânt cele două periscoape, la vânătoare de timp? Timp pierdut în ședințe interminabile la Palatul Victoriei și cum a rezolvat el mineritul din Valea Jiului? Sau ce s-a întâmplat după ce a împărțit darnic banii guvernamentali? A dispărut din prima băutura din rafturile magazinelor, au mai crescut violențele domestice, violurile. Dar a crescut natalitatea, singurul fapt pozitiv.
Mai știți ce s-a ales de mineri sau de așa zisele programe guvernamentale de refacerea economică a zonei: Dar de undița cu care s-a plimbat lunetistul prin Parlament? Idee de fapt generoasă declarativ, dar de care s-a ales praful?
Guvernul României condus cîțește de domnul premier Florin tocmai a adoptat o serie de hotărâri prin care se alocă fonduri pentru plata venitului lunar de completare angajaților disponibilizaţi de la Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara.
Purtătorii de vorbe de la Ministerului Energiei au transmis: „Se aprobă alocarea sumei de 6.820 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. în condiţiile Planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii” şi „Se aprobă alocarea sumei de 16.137 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., în insolvenţă, în condiţiile Planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii..”
Cum și ministrul Virgil Popescu a ținut să precizeze:
„Ne-am asumat să rezolvăm o serie de situaţii dificile, cu scopul de a produce energie curată, de a lăsa o moştenire verde viitoarelor generaţii. Dar, aşa cum am tot spus, nu facem asta ignorând soarta oamenilor de acum. Alături de colegii din Guvern am adoptat astăzi cele două hotărâri prin care alocăm fondurile pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la CEO şi CEH. Totodată, lucrăm şi la planuri importante de investiţii pentru a oferi alte oportunităţi comunităţilor de acolo.”
Vor fi disponibilizaţi 8.354 de angajaţi de la Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara şi de la Compania Naţională a Uraniului (CNU) şi Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului (SNIM), din care 8.060 persoane de la cele două complexuri energetice, care vor putea beneficia de plăţi compensatorii pentru o perioadă de până în patru ani.
Și nu am cum să nu-mi aduc aminte de celebra măsură luată de Adrian Năstase în 2001, cu acordarea ajutorului social. Primul efect a fost aproape instantaneu, dacă până atunci veneau la mine oamenii și mă rugau să le dau câteceva de muncă, acum nu mai găseam pe cine să chem să muncească. După ce încasau ajutorul, fie bărbat fie femeie, beau vreo 3 zile cu muzica la maximum după care stăteau la o parolă pe marginea șanțului. Al doilea efect s-a resimțit la fel de rapid, a crescu numărul de furturi până la disperare. Și a durat așa până în 2007, când au început să plece să muncească în străinătate.
Apropo de rezolvarea mineritului începută de Ciorbea, statul român mai are trei trei luni pentru a găsi o soluție de salvare a mineritului din zona Valea Jiului, adică nu a rezolvat nimic dl Ciorbea, doar a cheltuit sume uriașe pentru nemuncă, pomeni inutile fiindcă PNT a dispărut după scena politică din România. Acum văd că domnul premier Cîțu are toate șansele să rezolve problema dispariției efective a PNL.