Acum două zile domnul Gabriel Biriș a postat pe Facebook o analiză, zice domnia sa, obiectivă, și încearcă să ne demonstreze despre beneficiile cotei unice. La un moment dat domnia sa spune:
„Cotele progresive uriaşe erau însă plătite doar pentru veniturile din muncă (salarii, PFA/PFI), pentru că marile câştiguri erau impozitate cu 5% (dividende), 1% (câştigurile de capital, pe bursa sau din vânzarea companiilor nelistate), sau chiar 0% (speculaţiile imobiliare).”
Concluzie? Hai să ne amintim ce se întâmpla în zona noastră, toate țările doreau investiții străine și se ofereau tot felul de beneficii financiare celor care investeau. Și era normal să se impoziteze investiția cât mai puțin, chiar zero impozit. Toți ne doream să devenim paradisuri fiscale pentru investitori, numai să se investească, ceea ce era ok. Și acum dacă am impozita, în funcție de valoarea investiției, sub 16 procente, vor crește investițiile, ceea ce pentru o țară ca a noastră ar fi nemaipomenit.
Acum hai să vedem pe cine a favorizat cota unică , mi se pare că se vede de pe lună că cei cu venituri mari au fost favorizați, adică pe acei domni și doamne, cum e și dl Biriș, majoritatea angajați la stat, în timp ce pentru cei cu salariu minim pe economie 16 procente înseamnă foarte mult. E un fel de haiducie inversă, foarte dragă politicienilor, influencerilor, funcționarilor publici, etc. Va fi foarte greu să se facă impozitare progresivă la noi, imediat legea va fi atacată și declarată… neconstituțională. De ce? Fiindcă pot.
Apoi să vedem în ce țări mai găsim cota unică de impozitare, vom vedea că toate sunt ţări cu economii emergente: România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania. Cel mai mic nivel de taxare (date valabile pentru anul trecut) se regăsește în Bulgaria (10%), urmat de cel din Cehia (15%) şi Lituania (tot 15%). Nivelul ajunge la 16% în România, la 19% în Slovacia, la 21% în Estonia şi la 23% în Letonia. În celelalte țări se practică impozitarea progresivă. Chiar, de ce nu au trecut și olandezii, nemții, francezii, englezii, etc., la cota unică? Și de ce la ei se trăiește bine?
Dar, CEL MAI MARE AVANTAJ în folosirea impozitării progresive este faptul că guvernul poate încuraja activități vitale statului, folosind pârghia impozitării. Americanii fac acest lucru de peste o sută de ani și le este bine.
Nu poți impozita o investiție care creează locuri de muncă, bunăstare, etc. la fel ca achiziționarea unui iaht, de ex. Așa că, vreau nu vreau, eu chiar sunt liberal, pesediștii au dreptate și, în acest moment, pentru noi impozitarea progresivă este ceea ce avem nevoie.