Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a anunțat, joi după-amiază, că s-a ajuns la un acord istoric privind modalitățile de taxare a companiilor multinaționale.
Anunțul a fost făcut de ministrul german de finanțe Olaf Scholz (foto sus), într-o declarație de presă dată agenției Reuters.
Astfel, conform Reuters, 130 de țări susțin taxarea minimă globală a corporațiilor, ceea ce înseamnă măsura cea mai importantă în ultimele decenii în reforma sistemului internațional de taxe.
Olaf Scholz a mai declarat:
„Cursa spre taxarea zero a multinaționalelor a luat sfârșit. Este cel mai mare progres în taxarea internațională în ultimii 10, 20, 30 de ani. Va schimba totul”.
„Acest acord va permite statelor, pe teritoriul căruia își efectuează activitate economică companiile multinaționale, să majoreze investițiile în infrastructură și energie verde.”
„Germania dar și alte state, a fost vârful de lance în vederea unei taxări echitabile a giganților tehnologici, precum Google și Amazon.”
Această impozitare ar aduce la bugetele naționale peste 150 de miliarde de dolari anual.
Planul de implementare al acestui acord, urmează să fie finalizat în octombrie.
Valoarea impozitării cu 15% a fost propusă în luna mai de către Departamentul american al Trezoreriei.
Acest acord i-a dat prilejul lui Marcel Ciolacu să-l atace azi pe Facebook pe premierul Cîțu și guvernul lui:
„Acord istoric pentru taxarea cu 15% a multinaţionalelor! Guvernul Cîţu tace mîlc! România se regăseşte printre ţările care susţin o reformă fiscală de amploare pe plan internaţional! Executivul condus de ‘primul economist al ţării’ – Florin Cîţu – este… în tăcere! Domnule premier, ieşiţi la tablă şi explicaţi-ne! Sau este o altă reformă de care fugiţi?! Ieri s-a luat o decizie istorică de peste 130 de ţări care reprezintă nu mai puţin de 90% din PIB-ul mondial! Toate s-au aliniat OECD şi România este printre ele”,.
„Românii – şi mai ales firmele cu capital străin care ne susţin economia – doresc să ştie cum îi vor afecta această taxare cu 15% a companiilor mari! Şi ce venituri estimaţi că vor veni la buget şi pe ce anume le veţi cheltui?!”, a mai spus Ciolacu.