Nu înțeleg cum a putut să lipsească premierul Cîțu, care deține acum portofoliul finanțelor, de la şedinţa în care s-a discutat despre planurile de redresare ale statelor ? Cum poți s-o trimiți pe doamna Luminiţa Odobescu, o doamnă admirabilă doamna ambasadoare a României la UE, dar care nu are însă calitatea de membru al ECOFIN?
Cum poți să umbli pe coclauri în loc să fii acolo unde se hotărăște soarta țării tale? Comisia Europeană vor mobiliza aproximativ 800 de miliarde de euro până în 2026, dintre care peste 672 miliarde de euro vor fi acordate ţărilor membre sub formă de subvenţii şi împrumuturi, ca parte a unui plan global de redresare și noi umblăm brambura?
Așa a trebuit să ascultăm pe alți miniștrii de finanțe ca să aflăm ce s-a hotărât la Consiliul ECOFIN. Norocul nostru este că ministrul de finanțe al Sloveniei, Andrej Šircelj, a fost, el a declarat în numele preşedinţiei consiliului:
„Deciziile luate în cadrul Consiliului ECOFIN cu privire la aproape jumătate din planurile naţionale reprezintă un mare pas înainte pe calea redresării economice europene. Acestea permit semnarea de către statele membre a primelor acorduri de finanţare, precum şi efectuarea plăţilor de prefinanţare. Cu sprijinul UE, statele membre pot demara reformele şi investiţiile necesare pentru redresarea, consolidarea şi transformarea economiilor noastre. Deciziile adoptate ale Consiliului vor permite statelor membre să utilizeze fondurile nu numai pentru a se redresa în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, ci şi pentru a crea o Europă rezilientă, mai verde şi mai digitală, inovatoare şi competitivă pentru generaţiile viitoare ale UE”.
Uniunea Europeană ne îmbie cu un porcoi de bani și România va accede la ei… mai la toamnă?