Pe bune? Cum putem să vorbim de criză când salariile cresc ca făt frumos sau când e criză de forță de muncă? Bomboana pe colivă e faptul că statul nu concediază pe nimeni, ba chiar face angajări pe furiș și nu oricum ci cu salarii dodoloațe, că de, e nevoie de specialiști (voi reveni la angajările astea performante și la paradoxul că performanța este invers proporţională cu numărul de angajări )?
Și hai s-o luăm moșnegește lipa – lipa accesând la început datele de la INS – Institutul Naţional de Statistică și în primul rând observăm că în luna martie ac, salariul mediu net a crescut față de martie 2020 (în martie 2020 ne-am pricopsit cu pârdalnicul Covid-19 și s-a închis economia și am avut parte de șomaj tehnic, concedieri, etc., cu multe firme care şi-au suspendat activitatea, ba unele chiar au dat faliment) cu 7,7% ajungând astfel la un salariu mediu net de 3.547 lei, Trai nineacă, adică în anul cu cea mai perversă criză economică, strâns împletită cu o criză sanitară, care, normal, ne-a luat prin surprindere, că bine a zis Băse când a spus: „Iarna nu-i ca vara!”, în fapt aceasta fiind adevăratul logo al proiectului de țară, oricare ar fi el (care de fapt nu există, vorba lui Nea Iancu). Și cum spuneam (ce-mi plac ideile mele, doar că le uit chiar înainte să le gândesc), în poate cea mai grea criză din ultimul secol, salariile au crescu vârtos. Dacă ținem cont că la noi este o dezvoltare economică haotică pe regiuni, conform tot INS – Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu brut a crescu astfel:
- în Brașov a crescut cu 13%, de la 2.959 lei la 3.348 de lei, tot Brașovul este fruncea, no?
- o creștere spectaculoasă a avut loc în Covasna, spectaculos ca procent – 11%, dar s-a ajuns doar la un salariu mediu net de 704 lei;
- tot o creștere spectaculoasă în procente, adică 8%, a avut loc în Suceava, salariul mediu brut a ajuns la 2.678;
- în Timiş a crescut cu 11,4%, de la 3.397 de lei la 3.785 de lei;
- în Cluj a crescu cu cu 10,7%;
- în București a crescut cu 8,1%, de la 4.393 de lei la 4.784 de lei, asta înseamnă că salariile faine tot la București sunt, unde salariu mediu net a ajuns la 1000 Euro;
- în Arad a crescut cu 7,3%, salariul mediu net ajungând în martie anul acesta la 3.014 lei.
Avem totuși o zonă unde salariul mediu net a scăzut, mai precis județul Caraş-Severin, care s-a pricopsit cu o scădere de la 2.865 lei la 2.748 lei.
Apoi avem creșteri cu valori mici sau, cum e în cazul Craiovei, foarte mici (în Craiova salariul mediu net a crescut doar cu 1,7%).
Dacă ne uităm atent, observă că, deși ne-am confruntat cu o criză teribilă, stăm foarte bine, oricum mult mai bine ca în criza din din 2008 – 2009, acum există un excedent de bani ieftini pe piață și am avut posibilitatea să fi țopăit dintr-o simplă fluturare de mână, drept în era tehnologică ce va urma. Paradoxal, faptul că industria, în special industria grea, de la noi din țară a ajuns la fier vechi, reprezintă acum un mare avantaj. La noi, spre deosebire de țările puternic industrializate, industria grea nu mai reprezintă o frână în fața progresului ce va urma. Acum e rândul muncitorilor din Germania, Franța, Anglia, etc., să strige mărșăluind amenințători „Noi muncim, nu gândim!”. Dar tare îmi e teamă că prim mazilirea lui Ludovic Orban și cu un premier Cîțu secondat de politicienii USR – PLUS (gașca de fii, nepoți, prieteni ai nomenclaturii de partid, stat și securiști), ne aflăm în aceeași situație ca în anul 1990, când în loc să-l votăm pe Ion Rațiu președinte și să ne rupem definitiv de comunism, am votat Ion Iliescu.
Să revenim la oile noastre, adică la faptul că nu putem vorbi de o criză economică, atâta timp cât avem o criză mare de forță de muncă, știm cu toții motivul, dar nu are rost să mai vorbim.
Ca să fim cinstiți, toată Europa se confruntă cu această problemă, doar că la ei se rezolvă simplu cu ajutorul migrației, unde suntem campioni, găsim forță de muncă românească și bine calificată de la Budapesta până în Groenlanda.
Criza forței de muncă calificată a pus și pune o mare presiune pe creșterea salariilor, sunt pe piață oferte foarte, foarte atrăgătoare, cum ar fi:
- avocat senior cu un salariu de 4.800 de euro net;
- director HoReCa cu un salariu de 3.500 de euro net, plus bonusuri de performanță;
- director de clinică cu un salariu minim net de la 5.000 euro;
În loc de concluzie aș putea spune, exceptând persoanele decedate din cauza acestui virus, această pandemie a pus o mare presiune pe salarii, mai ales la noi în România și odată cu creșterile de salariu vor crește normal și pensiile și alocațiile.
Nici nu mai pot să mă oftic,
Pic.